לפני שנתחיל כל תהליך מיתוג – תרגיל קטן.
נכון, יש הרבה ציפורים בשמיים – אבל אם נגיד לכם לדמיין דמות של ציפור לבנה על רקע תכלת, סביר להניח שבראש שלכם צץ פתאום הלוגו של טוויטר. נכון? הסיבה לכך היא שהצורה הספציפית הזאת כבר 'נצרבה' אצלכם במח. הצריבה הזאת, שמתבססת על תהליך טבעי, שימשה בסיס לכל תהליך מיתוג שבנה את המותגים הגדולים בחיינו ובעבודה נכונה יכולה גם לשמש אותנו. אז לפני הכל, בואו נבין איך היא נוצרת.
כולנו עצלנים – זה אבולוציוני?
כמו כל ייצור חי בעולם הזה, גם המח שלנו מנסה לחסוך באנרגיה מתי שהוא יכול. במקום ללמוד מחדש דפוסים שחוזרים על עצמם הוא לומד את הסיטואציה ומכניס אותה לתבנית. בצורה זו, בפעם הבאה שהמח שלנו יתקל בדפוס הוא יוכל מיד לשלוף את המידע ששמר באותה התבנית ולחסוך לעצמו את האנרגיה הנדרשת לזמן הלמידה. לדוגמה: אייקון פשוט של גבר ואישה יתורגם אצלנו מיידית למשמעות 'שירותים ציבוריים' למרות שבינינו – הוא לא נראה בכלל כמו שירותים. בצורה דומה דימויים שונים, ובמיוחד צבע צורה, יכולים להיצרב במח ולהפוך למזוהים אוטומטית. שפה עיצובית נכונה תשתמש בתכונות האלה כדי ליצור זהות והיכרות אצל הצרכן.
הכרנו, חלאס עם הסמול טוק.
כשמכירים אותך אתה לא צריך להציג את עצמך בכל פעם מחדש (היי, קוראים לי…), במקום זה אפשר כבר להתקדם לשיחה מעניינת יותר (מה נשמע?). גם כאשר אתם כמותג מצליחים להטמיע את העיצוב שלכם בצורה נכונה כבר אין לכם צורך להסביר מי אתם ומה אתם בכל פעם מחדש. הלוגו, העיצוב והשפה הגראפית (כמו צבעים או צורות) שיצרתם הופכים להיות הפרזנטור של המותג שלכם; הם מייצגים אתכם, משדרים את המסרים שאתם רוצים להעביר ומשאירים אתכם בתודעה של הצרכן ובמודעות שלו – אתגר לא פשוט בכלל בעידן הפרסום הדיגיטלי.
הצריבה – להיות נראה בעולם שלא רואה.
כיום, כאשר הפרסום הדיגיטלי הופך לנפח העיקרי במדיה אנחנו מוצפים במסרים שיווקיים מכל מקום – מודעות גוגל, באנרים וגירויים נוספים נאבקים ללכוד את תשומת הלב שלנו ומייצרים עודף חשיפה. כתוצאה מכך המח כבר מפעיל סינון ורוב המסרים מאבדים מהאפקטיביות שלהם והופכים ל'שקופים' בעיני הצרכן. אז מי בכל זאת מצליח לעבור את הסינון? נכון מאד – מי שהצרכן כבר מזהה ומכיר. זאת בדיוק הסיבה למה כל כך חשוב לבחור סטודיו למיתוג או משרד פרסום שיידע להטמיע שפה עיצובית מובחנת בתודעה של הצרכנים ובכך להצליח להעביר את המסר שלכם מבעד לגודש המסרים.
אז איך עושים את זה? 5 טיפים להשגת 'הצריבה' שכל תהליך מיתוג דורש:
1 – צעד צעד, בנייה נכונה מההתחלה.
שפה עיצובית טובה ומובחנת תבנה לרוב מאפס. בשלב הראשוני (שהוא גם הכי מרגש) אנשי העיצוב והקריאייטיב מחפשים השראה ומחליטים על הכיוון אליו ילך המותג במטרה להעניק לו אופי, מסר ומשמעות – כך סטודיו למיתוג בונה מוצר בעזרתו יוכל הלקוח להציג את עצמו ואת הערכים שלו. כמו שאמרנו, בנייה נכונה תתבטא בתהליך מתוכנן מראש של הטמעה בדומה מאד לקשרים אנושיים: בתחילת הדרך המותג שלכם יצטרך להסביר, להנגיש ולהציג את עצמו ובהמשך – לשמור על קשר.
2 – כזה עוד לא ראיתי. תהליך מיתוג דורש חידוש ושוני
חידוש ושוני – סטודיו למיתוג שפועל בצורה הנכונה יפעל כבר מההתחלה לבדל את השפה העיצובית שלו מהשפה השלטת בשוק של הלקוח שלו ובגדול – לזהור. כדי לייצר משהו מיוחד ושונה על המעצבים לחקור לבחון את העיצובים הקיימים והמוצעים בתחום ולבדוק איך הם יכולים לחדש ולבלוט בעולם התוכן המדובר. תשקיעו במחקר הזה – רק היכרות מעמיקה עם התבניות הקיימות תאפשר לנו להבין כיצד לחרוג מהן!
3 – תהליך מיתוג אחיד, אל תהיו הפוליטיקאי המזגזג!
צריבה בנויה על חשיפה למסר חוזר. אם במהלך תהליך מיתוג תחליפו שפה ועיצוב ולא תשמרו על קו אחיד, לא רק שלא תצליחו להתקבע בתודעה של הצרכן, אלא גם תאבדו את האמינות שלו. ממש כמו בפוליטיקה, שימוש בשפה אחידה עוזר למסר שלנו להיקלט ובנוסף מעניק לנו אמינות.
4 – זה מתאים זה עובד, התאמה בין התוכן לאימג'.
כל רעיון עיצובי צריך להצדיק את עצמו. עיצוב מגניב ומחודש זה נחמד, אבל אם הוא לא מתאים למסר או למותג שהוא אמור לייצג זה פשוט לא יועיל ואפילו להיפך; במקרה כזה הוא לרוב יצרום ויעורר חוסר אמינות. כדי להבין מה סוג התוכן שמתאים בשבילכם יש להציג לסטודיו למיתוג את הערך אותו אתם רוצים להעביר. לא בטוחים מה המסר שלכם? הטיפ הבא הוא בשבילכם..
5 – דייקו את המסר המיתוגי – למי אני פונה בעצם?
אם אתם מתקשים לדייק את המסר שלכם, נסו לאפיין את קהל היעד – למי מיועד העיצוב ומי הייתם רוצים שיראה את זה. מרגע שאתם יוצרים למען מישהו או קהל מסוים הדבר יעזור לחדד את המסרים שלכם ויעזור לכם להבין איזה סוג של עיצוב מתאים במקרה שלכם – האם אתם מחפשים משהו נקי ונעים שיפנה לקהל שמרני, או עיצוב 'מלוכלך' יותר שיכול לפנות לקהל הרפתקני…
אז תכלס מה למדנו?
מיתוג מנצח הוא מיתוג שהצליח להיצרב בתודעה. בעולם שכבר מתפוצץ מפרסומות ודימויים, מסרים שיווקיים הופכים להיות בלתי נראים בעיני הצרכנים. אבל! אם המותג שלנו כבר צרוב אצלם בתודעה המח שלהם יזהה את הצורה, בניגוד לגודש הדימויים האחרים, כי את הצורה הזו הוא כבר מכיר.
כדי להשיג את הזיהוי הזה יש להשקיע בבחירת סטודיו למיתוג שידע לחדש, לעצב ולבנות באופן נכון את השפה ואת הטון שלכם. כדי להגיע לכל אלה אתם צריכים להציג לו את עצמכם ואת מה שיש לכם לתת – 'הערך'. מרגע שהסטודיו שלכם למיתוג יבין מה המסר הברור שאתם רוצים לשדר, הדרך ליצירת דימוי נצרב מנצח קצרה יותר.