מיתוג B2B דומה במהותו לכל תהליך מיתוג. גם פה אנחנו צריכים להתבסס על תהליך אסטרטגי שעוזר לנו לאפיין את המותג, גם פה אנחנו בסופו של דבר מעצבים לוגו ושפה עיצובית אבל יש מספר דגשים חשובים שמבדלים את תהליך המיתוג בעולמות ה B2B וחשוב לשים אליהם לב.
תהליך אסטרטגי למיתוג B2B
מיתוג יוצר בסופו של דבר אופי שיווקי לחברה או למוצר, אופי שבא לידי ביטוי בנקודות מפגש עם הלקוחות הפוטנציאליים של המותג.
לכן, כל תהליך מיתוג מתחיל בחשיבה אסטרטגית שתפקידה לאפיין את מושא המיתוג שלנו – להגדיר את הערכים המובילים שלו, להבין מה מבדל אותו מהמתחרים, לאפיין את השוק שבו הוא פועל ולנסח את ההבטחה הפרסומית שלו ללקוחות.
כשאנחנו עובדים בתהליך מיתוג B2B שפונה לקהל של בעלי מקצוע יש נקודות נוספות שחשוב לנו לשים אליהן לב בתוך התהליך האסטרטגי:
- איפיון שרשרת הערך בשוק – אם בפרסום B2C יש לנו לרוב מוצר אחד ויש לנו קהל יעד אחד. אז בפרסום B2B קהל היעד שלנו יכול להיות הרבה יותר מורכב.
בשווקים רבים יש שרשרת ערך, כלומר שרשרת של קהלים שאיתם המותג נפגש לאורך חייו השיווקים.
כל אחד מהקהלים יכול להיות עם אינטרסים שונים וציפיות שונות מהמותג שלנו ואנחנו חייבים למפות אותם.
לדוגמא: יצרן של שמפו, כאשר הוא פועל בזירה עסקית B2B הוא עובד בתוך שרשרת ערך שיש בה למשל שחקנים כמו:
ספקי חומרי גלם – שמפיקים או מזקקים עבורו חומרים מסויימים.
רגולטורים – שבוחנים את השמפו שלו מול תווי תקן
מפיצים – שמשווקים את השמפו לסופרים ולרשתות שמעוניינות למכור
את השמפו
קניינים – מטעם הרשתות שרוכשים את המותג והולכים למקם אותו על המדפים ברשת שלהם.
כל אחד מהקהלים האלו מאופיין אחרת, פועל במסגרות מקצועיות שונות ויש לו דרישות וציפיות שונות מהמותג.
המפיץ למשל רוצה להצליח לשווק את המותג במחיר משתלם ובכמויות גדולות והקניין למשל, מחפש מותג ששם דגש על חומרים טבעיים שאינם פוגעים בסביבה כי זה כרגע מה שהלקוחות שלו מחפשים.
אם נדע לאפיין נכון את שרשרת הערך של המותג שלנו, זה יעזור לנו להבין אילו מסרים מרכזיים חשוב לנו לשדר ונצא עם אסטרטגיה מיתוגית מדוייקת וחכמה יותר.
איפיון קהלי היעד ברמה המקצועית והפרסונלית
בתהליך B2B אנחנו חייבים לקחת בחשבון שכל קהל יעד שלנו חובש למעשה שני כובעים:
כובע מקצועי וכובע אישי.
למשל, הקהל שלנו יכול להיות מנכ"ליות של תאגידים פיננסיים גדולים שמצד אחד יש להן את הפן הניהולי – עסקי – מקצועי שבו הן יכולות להיות קרות רוח ואסרטיביות ומצד שני יש להן את הצד הפרטי שבו הן יכולות להיות אימהות ונשות משפחה אמפטיות וסבלניות.
ככל שנצליח לאפיין את שני הכובעים שחובש קהל היעד המרכזי שלנו נצליח למקד נכון יותר את התהליך המיתוג שלנו ברמת המסרים וברמת השפה העיצובית.
מיתוג תוצרים ייחודיים לשוק ה B2B
פיתוח השפה העיצובית לתוצרי המיתוג במקרה של B2B לא יכללו תבניות של פרסום במדיה כמו שילוט חוצות או טלוויזיה אבל כן יתפתחו להרבה מאוד תוצרי משנה אפשריים מלבד כמובן הניירת המשרדית כמו לדוגמא:
- ביתנים לכנסים ותערוכות – חלק גדול מהמקומות שבהם פועלים עסקים מול עסקים הם כנסים ותערוכות. לכן, תהליך המיתוג עסקי ישפיע על הקווים העיצוביים שיובילו את הביתנים של החברה בתערוכות שונות במקומות שונים בעולם.
- מגוון אריזות בפריסות שונות – חברות יצרניות משווקות את התוצרים שלהן במגוון עצום של אריזות ופריסות שהרבה פעמים שונות ממה שאנחנו רגילים להיחשף אליו בשוק הפרטי. לדוגמא, תוצרת חקלאית שמגיעה לשווקים סיטונאיים (יכול להיות מדובר בעשרות סוגים שונים של קרטונים) או חומרי גלם שנועדו לתעשייה (שיכולים להגיע במגוון גדול של גדלים ומצריכים מעטפת שהיא לא רק עיצובית אלא גם בטיחותית).
לא לוותר על המקוריות
התפישה, הרבה פעמים, היא שמיתוג B2B, שאינו מגיע לקהל הרחב, אלא לתעשיינים, אנשי רכש ועוד אנשים ונשים עם עניבות וחליפות או לחילופין לאנשים מאוד טכניים שפחות מתעסקים בעיצוב ומיתוג ולכן המיתוג צריך להיות מאוד שמרני.
אבל דווקא בעולם שרגיל לשמרנות, מיתוגים נון-קונפורמיסטיים שוברים את התבנית הרגילה בשוק ומביאים בשורה מרעננת.
הניסיון מראה שגם ארגז חדש שתופס את העין בשוק הסיטונאי או ביתן יוצא דופן בתערוכה הנדסית יכולים לעשות את ההבדל ולהביא לבולטות של המותג ולשיפור במכירות שלו. וזו בעצם המטרה הסופית שלנו במיתוג.